Det hender ofte at boligtomten er såkalt med innsiden ut. Tilgangsveien til huset er på sydsiden. Tomtens topografi er med helling mot nord og det er i samme himmelretning man har vakrest utsikt. Et godt alternativ i dette tilfelle kan være „gjennomsiktig hus“.
Arkitekturen til denne toetasjes boligen med kjelleretasje, som er plassert på en fjellskråning i „feil retning“ kjennetegnes av to kapasiteter. Kapasiteten på to etasjer ligger i morgensolsiden og der finnes det soverom med baderom, kjøkken, entré og sentral trappe. Rommene får lys fra vinduer som er rettet mot alle fire sider. Kapasiteten på én etasje ligger på husets kveldssolside og der finnes det stue på 3 ulike plan, som følger tomtens topografi, med helling mot nord. Husdelen som har bare én etasje har vinduer og terrasse i tre sider: syd, vest og nord. Stuen får naturlig dagslys fra ettermiddagen til solnedgangen. Stue og terrasse er steder der man som regel tilbringer mest tid på ettermiddagen og kvelden. Taket på denne husdelen er artikulert for å forsyne stuen med mer dagslys fra sydsiden og skape et inntrykk av et lavt og koselig hus ved å følge terrenget. Artikulasjonen på taket over husets del med to etasjer forsøker å tilpasse seg med resten av takløsningen. På grunn av asurblå farge på den nederste delen kan huset kalles for gjennomsiktig.
Det gjennomsiktige huset er en blandet konstruksjon av stein, tømmer, metall og glass. Stein gir ekstra visuell vekt til villaen og skaper en relasjon med byggetradisjonene i området. Tømmerkonstruksjonen skaper en følelse av hygge og fyller luften med nostalgiske lukter. Metall og glassmateriale muliggjør effektfulle konstruksjonsmessige løsninger og kler huset i en moderne designdrakt.

Enn Laansoo

Enn Laansoo