Tekst: Kadri Vilen
Foto: Priit Grepp, privatsamling
Artikkelen ble utgitt i tidsskriftet Kodukiri

Lite penger bidrar til oppfinnsomme ideer. Og jo større ønske om å spare penger, jo mer interessante løsninger kan man lage av selvlagde eller gjenbrukte gjenstander. Det å bygge hus koster ofte mer enn man har planlagt. Derfor var vi nødt til å bygge kjøkkenet med et bittelite budsjett. Dette kjøkkenet er bygget med sparsomt budsjett, og kombinerer nordisk hvit klarhet og sydens varme farger. Veggen bak arbeidsbenken ble ikke dekket med keramiske fliser siden den hvite malingen er vaskbar. Tømmerhuset av limtre har pustende og holdbar mailing både ute og inne, og resultatet overrasker alle som har sett gamle falmede tømmehus –  dette er annerledes og utrolig kult!

Robust er bedre enn antikk

De fleste som bygger hus takker vanligvis nei til gamle møbler fra sovjettiden. For gamle og brukte hyttemøbler er ofte i dårlig tilstand hvor skuffene lar seg ikke åpne og skapdører er blitt malt med flere lag med gulvmaling – ofte mørkebrun maling som er vanskeligå fjerne og derfor er det mange som ikke tar jobben med å skrape av. Men gjør man det kan et sovjettidens monster trylles til noe som ligner på en rustisk middelhavsskjønnhet – dette er ekte shabby chic og de restaurerte møblene ser mye bedre ut enn helt nye kopier av antikkgjenstander som man får kjøpt i butikkene. Og møblene er holdbare og man slipper å bekymre seg for skader eller slitasje. For det er akkurat sånn det skal være på denne hytta – her skal man leve, ikke bare tørke støv.

Hytteromantikk i striper og kvadrater

Tekstilutvalget for hytta er fargerikt, blomstrete og bredt. Blomster kombineres med mer alvorlige striper og kvadrater. Og resultatet blir ganske morsomt. Gamle blonder blonder passer også utmerket inn i ehytta. Det er en utfordring å leke med tekstiler og balansere på grensen av god smak for det kan bli for mye av det gode eller slett ikke? Men sjekk ut selv. En artig kobberfarget lysekrone i eklektisk stil viser frem sine ulike kupler. Egenartethet fanger umiddelbart blikket og alle som kommer inn på kjøkkenet legget umiddelbart merke til belysningen som glitrer over bordet med sine blomster, striper og kvadrater. På æresplassen på veggen henger det et romantisk rosebilde med passende farger av Marju Villem. Den stripede gardinen foran terrassedøren gir kjøkkenet et lite hint av marinetematikken, den kvadratmønstrede skapgardinen konkurrerer med de klassiske flisene på gulvet. Bak en gammeldags gardin kan man plassere enten oppvaskmaskin eller bakeovn. Langs det svart-hvite gulvet er det en mørk kant som er lagt der med tanke på formen av de planlagte kjøkkenmøblene. Blomsterranker vrir seg også på de sandfargede gipspussede veggene. En ode til gammelt porselen

Nedslitt eller shabby chic forutsetter at tallerkener som er i bruk skal være skjøre og rosemalte. Har man gjester har ingen noe imot det at alle tallerkener, kopper eller glass er forskjellige. Det å helle noe varmt å drikke fra en eldgammel kaffekanne gir en unik følelse. på noen gamle hyller har man plassert et servise med rosemalt fajanse fra sovjettiden. Det er overraskende søtt og passer godt inn i et luftig og avslappende hyttemiljø. Går du på en bruktbutikk eller gjenbruksstasjon, kan du finne mange slike flotte serviser som kan henges opp på veggene. Hvis du ikke liker krimskrams eller porselen som står på åpne hyller, er shabby chic og luftig stil ikke noe til deg.