Et nytt familiehus i limtre i Nannestad

Først kommer man på en idé. Deretter er det kanskje noen skisser som blir tegnet på kanten av en gammel kalender i løpet av påskeferien. Men alle byggedrømmer begynner å ta skikkelig form først når man har funnet seg en tomt. Erika (38) og Olaf (39) var heldige siden de allerede hadde en gammel renovert fritidsbolig på det gamle familiestedet til Olaf i Stensgårdvegene i skibygda Nannestad og ideene om å bygge et nytt hus på den tomten hadde tid til å utvikle seg over flere år. Erika forteller om drømmehuset med tilfredshet i stemmen da vi tok en prat med henne i desember 2017.

Erika_Olaf_Maura

Erika og Olaf rett etter at de flyttet inn i nytt hus for litt over et år siden.

Hvorfor valgte dere en tømmerkonstruksjon?

Grunnen til at vi valgte tømmer er at dette ville være arkitektonisk riktig på tomta og passe fotavtrykket vi hadde valgt. Vi vurderte også villmarks bord, men dette hadde blitt for dominerende på et så stort hus og man måtte hatt en form for brytning mellom første og andre etasje. Det var også mulig å se på noe byggteknikk innen stav og laft, men dette ville bydd på andre utfordringer og heller ikke vært særlig symmetrisk med den gamle fritidsboligen som skulle kobles til nybygget.

Tømmerhus ga oss også mer fleksibilitet innenfor kravene for oppføring av bolig og ikke minst evnen til at det puster. Dette betydde at vi kunne ha åpen peis i stua eller andre peisvarianter ellers i huset.

Hvordan kom dere i gang med prosjektet?

Vi søkte en del på nett og da vi besøkte Hyttemessen i 2015 på Hellerudsletta, fant vi det vi lette etter. I Norge blir tømmerkonstruksjoner oftest assosiert med hytter og dermed også rundtømmer. Finnlogs limtre hadde en fin overflate og utseende som passet godt i forhold til familieboligen Olaf og jeg ønsket oss.

Under Hyttemessen hadde Finnlog en konkurranse hvor man kunne vinne et skreddersydd arkitektprosjekt og vi vant, vet du!

Kan du beskrive prosjekterings- og byggeprosessen?

Vi jobbet tett sammen med arkitekten Liis fra Finnlog som tok utgangspunkt i våre egne skisser. Vi hadde klare meninger om det vi hadde lyst på, som for eksempel en glassvegg og åpent stua hele veien til taket; badstu og kjeller sto også på listen. Jeg synes at Finnlog var veldig imøtekommende og de fikk huset til å se ut akkurat som vi ville ha det. Etter at prosjektet ble tegnet ferdig bestemte vi oss til å bestille huset fra Finnlog, selv om vi vurderte andre leverandører underveis i prosessen.

Vi så for oss et nøkkelferdig hus i utgangspunktet men samarbeidet med Finnlog fungerte bra og Olaf har stor interesse for bygging, så han tok på seg jobben som prosjektleder. Alt som ble avtalt med Finnlog skjedde tidsnok. Et par små ting her og der var det vel, som er ganske vanlig i byggeprosesser generelt, men det var ikke noe som ikke ble løst. Andre entreprenører som var på byggeplass syntes at de estiske bygningsarbeiderne hadde høy arbeidskapasitet og arbeidsmoral. Videre var kommunikasjon med Kuldar enestående – vi kunne alltid ringe ham; noe vi satt stor pris på.

Om du kunne sagt noe til førstegangsbyggere, hva hadde du sagt?

«Det er mye å gjøre!» ler Erika.

Ser du noen fordeler med et hus som er bygget i limtre?

Absolutt! Tømmer gir mye mer liv! Huset ble også godt og tett – vi valgte tykkeste tømmer, og har ikke noe utvendig kledning. Vi har en peis og vannbåren varme som oppvarmingskilder i huset, og det holder varmen veldig fint. Jeg visste ikke så mye om limtre fra før og det jeg har lyst til å fortelle andre er at uansett om det handler om å bygge hytter eller eneboliger, prosjekter på fjellet eller ved sjøen, det finnes langt flere muligheter enn man kan tro med limtre!

Vi fikk oss drømmehuset på over 300 m2 som var prismessig rimelig, synes jeg.

Hvordan er det å bo i huset nå?

Det er koselig og et godt inneklima i huset og vi er svært fornøyde. Vi har nå bodd her i ett år og jeg må si at huset er veldig stille og har en lun atmosfære. Dette kommer det til å forandre seg om en liten stund da i tillegg til 3 bikkjer, blir det snart 3 mennesker her siden jeg er gravid nå.

Oi! Gratulerer! Og tusen takk for praten!

_XLS2986