Utvendig ferdiggjøring

Den utvendige ferdiggjøringen av et tømmerhus eller ferdighus av limtre, avhenger av andre elementene som sokkelen, veggene av bjelker av limtre, tredører og vinduer med gerikter, samt loftet og taket. En helhetlig harmoni av alle elementene forteller oss om smaken til de menneskene som bor i huset.

Sokkelen

Til ferdig oppussing av sokkelen brukes det som oftest gipsoverflater som blir malt. Hvis det er en kjeller eller en høy første etasje i en skråning med en høy grad av steinoverflate, passer det godt med naturlig stein og andre dekkematerialer for oppussing av sokkeler. Her bør det bemerkes at dersom tykkelsen på de installerte dekkene er mer enn 1 cm, så må det på sokkelen installeres en regnlist for å beskytte mot høy fuktighet i vegger av sokkelen som stikker utenfor vegggrenser.

Oppussing av gerikter, trevinduer og dører

For oppussing av gerikter, tredører og vinduer, samt loftet brukes dekkende eller gjennomskinnelig maling. De er i sin tur delt inn i maling som er basert på vann, løsemidler eller olje. I utendørs forhold anses sort løsemiddel-baserte dekke maling for å være mer motstandsdyktig og lyse gjennomskinnelige farger for å være mindre motstandsdyktig. For maling av Finnlog sine hus brukes hovedsaklig gjennomskinnelig løsemiddel-basert maling med tilstrekkelig pigment. For å dekke fremste bord på loftet og gerikter av vinduer og dører, anbefaler vi å bruke dekke maling siden de er mest utsatt for regn og UV-stråling.

Dekking av tak

Hvordan huset ser ut utvendig, er avhengig av taket. På taket installerer Finnlog stort sett takflis. Valg av form og farge på fliser i våre dager er svært utbredt, derfor finner alle noe som passer for dem. Som et alternativ kan det installeres metall tak, “honningecomb form” taket eller naturlige tak, som for eksempel siv eller takspon, som passer godt for et landsby hus.