Tømmerhusets interiørdesign

Hovedformålet med tømmerhusetshusets interiørdesign er å skape et funksjonelt, helhetlig og vakkert interiør. Gjennomtenkt interiørdesign gir i tillegg en god atmosfære og harmonisk hjemmefølelse.

For å skape den beste interiørdesignløsningen, bør man ha utgangspunkt i husets utvendige arkitektur og omgivelsene rundt huset.

Naturlig er best

Siden huset er fremstilt av mest naturnært materiale, dvs. tømmer, skal også materialene innenfor huset helst være så naturlige som mulig: naturstein, tre, sponplater, metall, glass, keramiske fliser, murpuss, papirtapet. Ekspertene anbefaler å unnlgå plast og andre kunstige materialer hvis mulig.

Som gulvbelegg i et tømmerhus kan det brukes gulvplanker, parkett, stein, kork- og teppebelegg. Ved valg av møbler og innredning ville jeg også foretrekke naturlige materialer – tre, spon- og finerplater i kombinasjon med malte flater.

Mange valgmuligheter innen interiørdesign

Tømmeret kan fint kombineres både med klassisk, romantisk og moderne, minimalistisk stil.

I tømmerhus har man ofte slike synlige konstruksjonselementer som stolper, bjelker og lister. Hvis man bringer disse frem med hjelp av spesialdesign, kan man skape et egenartet interiør, samtidig som de fungerer som bindende elementer i helheten.

Mangfold hever inntrykket

Når man velger et tømmerhus av limtre bør man tenke på hvordan man kan berike og nøytralisere tømmerdelen slik at den ikke virker for kjedelig og badstuaktig.

Den enkleste måten å løse dette på er å beise eller male vegger og tak i ulike farger. Eller hvorfor ikke dekke én av innerveggene med dekorativ murpuss eller stein – på denne måten får man et mer varierende interiør. Som en motvekt til varmt trevirke kan man legge til interiørelementer i glass eller metall.

Belysning er en viktig del av interiøret

I et tømmerhus kan prosjektering av belysning være en del mer krevende, da man f. eks. ikke kan bruke innfelt belysning hvor som helst. Det er også de synlige takbjelkene som setter egne grenser. I disse steder passer det fint med spotlight og skinnebelysning. Når trekonstruksjonene fremheves med hjelp av punktbelysning, blir resultatet et spennende og koselig interiør.

Punktbelysningen bør være fleksibel, og gi flere belysningsalternativer fra koselig dempet til skinnende hvit. Ved valg av lyskilder må man også regne med at treet absorberer lys.

Interiørdesigner Airita Aim
Palazzo Interiørstudio