Det finnes ingen huseiere, som liker store forvaltnings og driftskostnader knyttet til eget hus. Det er særdeles utrivelig når store driftskostnader starter å vise seg på fakturaene i tilfelle av et nylig ferdigstilt hus. Hvordan skal man ta hensyn til det, og hva bør man vite før byggeoppstart?

Hva påvirker hussets driftskostnader?

Vanligvis tenker man først og fremst om husets varmekostnader, når man snakker om driftskostnader, og fokuserer mer på varmeisolerende egenskaper hos husets utvendige konstruksjoner. Men generelt er det mange andre forhold, som påvirker faste kostnader knyttet til huset. La oss se litt nærmere på disse nedenfor.

Husets størrelse/tomtens størrelse
Et større hus har generelt alltid også høyere driftskostnader. Hvis man allerede har planer om å bygge hus er de ingen som ønsker et veldig lite hus, men man bør heller ikke la seg bli fascinert av et altfor stort hus, fordi dette medbringer uunngåelig også høyere kostnader.

I tillegg må man også betale en årlig eiendomsskatt på alle tomter som er større enn 1500 m2.

Kostnader knyttet til rengjøring av husset
Det finnes mennesker, som liker å rydde og gjør det med glede, men dessverre gjør man det ofte mot vilje, og daglig renhold av huset, vask av vinduer og holde orden i hagen innebærer en betydelig tidsforbruk, og i tillegg også kostnader på midler og utstyr, som trengs for dette.

Både med tanke på husets størrelse og tid som kreves for renhold er det lurt å ha en godt gjennomtenkt romløsning, hvor forskjellige oppbevaringsrom og funksjonelle møbler spiller en avgjørende rolle. Gjennomtenkt plassering og bruk av disse reduserer betydelig muligheten til å få rot i hjemmet ditt. Hvis alt har sin plass, hvor du kan oppbevare nødvendige husholdningsartikler, undertøy, klær, verktøy og mye mer, er det mye enklere å holde orden i huset, og livet blir også mer komfortabelt.

Tekniske systemer og annet husrelatert vedlikeholdsarbeid
Dagens hus blir teknisk stadig mer innviklede. Komfortable helautomatiske varmesystemer, ventilasjonsanlegg, garasjedører, portsystemer med automatikk, vannfiltre, smart hus-funksjonalitet, takrenner, dører, vinduer og annet har stadig og regelmessig behov for vedlikehold.

Kostnader knyttet til teknisk vedlikehold av huset synes å være av liten betydning ved første øyekast, og er ofte gjør man ikke noe før noe er galt. Hvis noe er ute av drift er reparasjonskostnadene som regel enda større, enn de hadde vært ved systemisk vedlikehold. Derfor lønner det seg ved valg av teknisk løsning å vurdere med en gang også behov for vedlikehold, og kartlegge nødvendig intervall og kostnader for dette.

Strømstyrke i husets hovedsikring
Kapasiteten på husets hovedsikring er først og fremst avhengig av hva slags elektrisk utstyr, varmekilder, husholdningsapparater og belysning man vil bruke i huset. Som regel kalkuleres strømstyrken i husets hovedsikring i sammenheng med utferdigelse av husprosjekt, men kunden har alltid mulighet til å påvirke valget. Likevel bør man vite, at det lønner seg ikke å velge antall ampere, som overskrider forbruket, fordi dette medfører høyere tilknytningsavgift, og høyere månedspris, som påvirker kostnadene selv om strømforbruket er nærmest fraværende.