I og med en stor del av husbyggere bygger 2-etasjes hus på grunn av optimal byggepris og tomtestørrelse, blir man utsatt for valg av trapp. Husets innvendige trapper er et viktig valg, som enhver husbygger skal planlegge og utføre grundig. Det forventes god funksjonalitet, sikkerhet og bra utseende av trappen. Hvordan oppnår man dette?

 

Trappens plassering og utforming

Plasseringen av en innvendig trapp fastsettes med husets romløsning, og som regel ligger trappen midt i huset. Vanligvis er trappen plassert i husets inngangsparti eller en del ved siden av den, men for eksempel også i stuen. Prinsipielt avgjør man trappens utforming med romløsningen.

Hvis trappen er planlagt i inngangspartiet, som egen trappehall, bruker man som regel U-formet trapp med repos eller trinn som svinger smidig. Fordelen med U-form er at trappen er omgitt med ved på 3 sider, som gir trappen ekstra sikkerhet.

Men hvis trappen skal føres til andre etasje fra stueområde, er de mest utbredte valgene enten L- eller I-formet eller svingtrapp.

 

Materiale av trappen

Tretrapp passer godt for laftehus. Materialet hovedsakelig furu, aske eller eik. I samme rekkefølge øker også stiger materialets prisklasse og styrke av materialet, og derfor kombinerer man ofte trappene slik trinnene lages av kraftigere eik, men vangene for eksempel av furu.

Valg av trappemateriale er spesielt viktig for dyreelskere, fordi mykere furu på trappetrinn blir i dette tilfelle raskere skadet på grunn av hundens klør.

Også rekkverk er viktig for hver trapp, fordi sikkerhet har topp-prioritet hjemme. Visuelt kan et luftig rekkverk med store mellomrom være effektfullt, men med små barn i huset er det stor fare for at barna kan falle gjennom slike rekkverksstolper.

Trappens materialvalg, og kombinasjon av forskjellige materialer og farger gjør det mulig at enhver trapp blir en severdighet og interiørperle. Tretrapp passer for eksempel godt med rekkverk i glass, som tar vare på romslighet, men sikrer samtidig sikkerhet. Mørkere trappetrinn og håndløpere gjør selv en enkel trapp mer iøynefallende og interessant.

 

Bestilling av trapp

Ved bestilling av trappen anbefales det å rådføre seg tidlig med trappeprodusenten, og engasjere en spesialist allerede i husets byggefase, både når det gjelder oppmåling og for å finne egnede festesteder.  I trappens bestillingsfase bør man også planlegge trappens belysning. Belysningen av trappetrinn er ikke bare attraktivt og vakkert å se på, men den bidrar også til sikkerhet.

En skikkelig trapp er ikke billig, men trappens holdbarhet og sikkerhet, samt daglig pent utseende gjør det verdt å kjøpe en skikkelig trapp.

Avhengig av valgt trapp og materiale er den gjennomsnittlige leveringstiden for en trapp ca. 4-6 uker.

Ha et godt valg av trappen!