Hvis man sier ordet «laftehus» forestiller de fleste seg gamle gårdsbygninger som er stilt ut på Estlands friluftsmuseum med massive stråtak, som er nærmest skyvet mot bakken, og som kjennetegnes av små vinduer og lave døråpninger. Ved første øyekast virker det som om store glassfelt og laftehus ikke passer sammen.

 

Utviklingen av laftehus

Utviklingen av laftehus har derimot ikke stoppet, og det er ikke lenger et hinder å bruke store glassfelt i laftehus. Produsenter av laftehus i laminert tømmer kan tilby særdeles gode løsninger. Et godt eksempel er moderne hus i funkisstil fra Finnlog, hvor man bruker gjerne flere store glassfelt.

«Glassfeltene gjør huset mer luftig, romslig, lysfylt og arkitektonisk mer mangfoldig.»

Tekniske løsninger hos et laftehus i laminert tømmer og mindre synking av vegger sammenlignet med tømmervegger i heltre gjør det mulig å tilby fungerende og pålitelige løsninger for høye glassflater.

 

Laftehusets vinduer

Trevinduer er best egnet for laftehus, da de passer med laftehusets natur. Store glassfelt utføres generelt uten mulighet for åpning, men alltid finnes det minst et vindu i hvert som som kan åpnes, eller en terrassedør.

Trevinduer har tykkere ramme, som bidrar til å markere husets arkitektur og egenart, og i tilfelle av store glassfelt skaper også  en egen visuell rytme for huset.

Man bør heller ikke være redd for store glassflater på grunn av større varmekostnader, fordi vinduer har betydelig bedre varmeisolasjon og det omkringliggende klimaet som blir stadig varmere balanserer disse kostnadene.

Store glassfelt plasseres hovedsakelig i retning av husets mer private gårdsplass og de åpner ut mot terrassen, noe som på en måte forlenger oppholdsrommene og gjør terrassene med terrassemøbler nærmest en del av boligen. Dette medfører at livet om sommeren flyttes ut av huset uten å legge særlig merke til det, og på denne måten hjelper huset med store glassfelt å endre vår livsstil og tilbringe mer tid i frisk luft.

Oppsummeringsvis kan man si at dagens laftehus, spesielt hus i laminert tømmer gjør det mulig å bruke alle elementer av et moderne hus, som uten tvil omfatter også store glassfelt som bringer mye lys i huset. Velg et moderne laftehus og nyt den gode utsikten!