Designere Kadri Haas og Mikk Lintrop fra Finnlamelli Eesti OÜ forteller om hvordan Finnlamelli’s visningshus i tettsetedet Tuulna ble til.

Finnlogi näidismaja saamislugu - Kadri Haas

Kadri: Helt fra starten av var det planlagt en arkitektkonkurranse for å avgjøre visningshusets arkitektur og innredning. Men prosjekteringen og planleggingen var allerede i full gang og konkurransen ende opp med kun noen få forslag. Vi bestemte oss for å stå for prosjektereingen selv.

 

Finnlogi näidismaja saamislugu - Mikk Lintrop

Mikk: Jeg hadde akkurat begynt hos Finnlog da jeg fikk overta prosjekteringen av visningshuset. Mye av prosjekteringen var allerede på plass og min hovedoppgave ble å se gjennom de ferdige skissene med et friskt blikk, jeg gjorde noen justeringer og utarbeidet de endelige husfasadene.

 

Kadri: Romløsningen i huset er tilpasset en middelklassefamilie med 2 til 3 barn. Planløsningen inneholder følgende:Første etasje har et stort åpent område som inneholder stue, spisestue og kjøkken, og i tillegg er det et mellomkjøkken og et kontor. Det største boarealet består av et stort åpent rom, men likevel er alle de funksjonelle enhetene plassert hver for seg og tydelig avgrenset. Stuen strekker seg delvis gjennom to etasjer for å få mer luft og romslighet i huset og har en fin liten innebalkong. På loftet er det soverom på begge sider av trappehallen og bad ved siden av trappen. Det planlagt  et eget badstuehus på samme tomt som visningshuset. Selve visningshuset har et ekstra dusjrom ved siden av mellomkjøkkenet for barna som leker ute, en flittig hobbygartner eller de som har hund. På tomtens mest private hjørne, mellom stue og kontoret, ligger det terrasse i tre som går rundt husets hjørne langs hele endeveggen mot sørvest.

Mikk: Når det gjelder husets utvendige arkitektur ser man først det flate taket som starter rett overfor ytterdøren og svinger rundt husets hjørne og danner en carport til bilen på endeveggen og som også dekker et skurområde. De parvis liggende stolpene til carporten er dekket med finer og treribber, og i åpningen mellom stolpene er det installert skjult utebelysning. Husets fasade er nokså lukket på veisiden, men samtidig har man en tilstrekkelig god oversikt fra kjøkkenet mot husets inngangsside. Husets fasade på gårdssiden er derimot åpen og lys – i stuens yttervegg har store vindusflater som strekker seg gjennom to etasjer noe som gir mye lys og romslighet til både stue og loftets trappehall.

I Finnlogs visningshus har vi forent praktisk og rasjonelt innhold og tradisjonell arkitektur, på en spennende og moderne måte.